De dikke mensenshow

De dikke mensenshow

Vanaf vandaag ligt mijn nieuwe boek “De dikke mensenshow” in de winkels. Het is een vuist tegen één van de meest voorkomende vormen van discriminatie: overgewichtsdiscriminatie. Een maatschappelijk blinde vlek.

Wist je bijvoorbeeld dat mensen met obesitas gemiddeld minder salaris verdienen, minder snel worden aangenomen na een sollicitatie, minder kans maken op promotie dan slanke mensen? Maar ook dat kinderen met obesitas structureel lager worden beoordeeld door leerkrachten, ongeacht hun niveau, en ze al vanaf 3-jarige leeftijd sneller worden buitengesloten door leeftijdsgenoten? En dat terwijl het overgewicht niet de eigen schuld is. 

Deze vorm van discriminatie blijkt een zeer schadelijk effect te hebben op het zelfbeeld van de mensen die het mikpunt worden: het kan leiden tot depressies, sociaal isolement en nog meer eetbuien.

De dikke mensenshow beschrijft een uitgebreid overzicht van wetenschappelijk onderzoek waarin oa een profiel wordt geschetst van de fatshamer, de motieven worden belicht voor het maken van fatjokes,  dieper wordt ingegaan op de kwalijke rol van de entertainment-industrie en social media, vooroordelen worden geduid die veel mensen (inclusief huisartsen, leerkrachten, politici en zelfs diëtisten!) hebben over mensen met obesitas. En nog veel meer.

https://www.bruna.nl/boeken/de-dikke-mensenshow-9789493272552